Meest gestelde vragen voor Windows PC en Laptop systemen

Is elk model Windows PC of Laptop geschikt voor een SSD Upgrade en tegen de genoemde prijzen?

In bijna alle gevallen gelukkig wel. Er zijn echter bijzondere computers op de markt waarbij een SSD Upgrade niet mogelijk is of waarbij andere componenten nodig zijn. Daarom zal ik je altijd vragen naar het exacte merk en model. Zo kan ik je volledig informeren over de mogelijkheden en kosten.

Hoe lang heb ik plezier van een SSD Upgrade voor mijn Windows PC of Laptop?

Zo lang als je jouw computer gebruikt.

Klopt het dat ik met mijn traditionele harde schijf in mijn Windows PC of Laptop risico loop op dataverlies als hij wat ouder wordt?

Absoluut. Een traditionele harde schijf is een mechanisch onderdeel met bewegende componenten. Ik zie vooral bij laptops sneller tekenen van slijtage en defecten op de harde schijf dan bij andere systemen. Een laptop is vaker onderhevig aan schokken door verplaatsing en dat kan schade veroorzaken.

Elke datadrager, zoals harde schijf, SSD, DVD e.d. wordt minder betrouwbaar na verloop van tijd. In Windows zit helaas niet standaard een programma om goed de status, zgn. S.M.A.R.T-status, van je harde schijf uit te lezen. Als je Googlet op “Smart monitoring for Windows” kom je wel wat tools tegen.

Wil je weten wat de staat van jouw harde schijf is? Dan kun je ook een afspraak bij mij maken voor een gratis en vrijblijvende diagnose van jouw harde schijf. Je kunt er zelfs op wachten.

Is het ook mogelijk om een SSD te plaatsen naast mijn huidige harde schijf in mijn Windows PC of Laptop?

Technisch is dit vaak wel mogelijk. Dan komt de harde schijf of SSD op de plek van de DVD-speler, afhankelijk van wat het beste resultaat geeft.

In de praktijk moet ik dit meestal afraden. De “oude” harde schijf toont meestal al tekenen van slijtage of heeft defecten. Daardoor is hij nog trager en onbetrouwbaar. Het kan dan gebeuren dat de harde schijf alsnog uitvalt of er dataverlies optreedt.

Heb je de extra opslagruimte nodig, dan zou ik adviseren toch een grotere SSD Upgrade te overwegen.

Ik heb al een SSD in mijn Windows PC of Laptop, kun je deze vervangen door een grotere?

Meestal gelukkig wel. Ook dan zet ik jouw huidige installatie één-op-één over en zorg ik ervoor dat de extra schijfruimte beschikbaar komt.

Er zijn echter bijzondere computers op de markt waarbij een SSD Upgrade niet mogelijk is of waarbij andere  componenten nodig zijn. Daarom zal ik je altijd vragen naar het exacte merk en model. Zo kan ik je volledig informeren over de mogelijkheden en kosten.

Heeft het zin om ook het RAM Geheugen van mijn Windows PC of Laptop uit te breiden?

Soms wel, maar meestal zal je het verschil niet echt merken. Het hangt er vooral vanaf of je een specifieke applicatie gebruikt die expliciet veel geheugen nodig heeft. Als je niet weet of je zo’n applicatie gebruikt, is het meestal niet het geval. Met 4GB RAM heb je vaak al wel gewoon voldoende. 

Toelichting: als er te weinig beschikbaar RAM Geheugen is, wordt er tijdelijk een deel van het bezette geheugen weggeschreven naar de harde schijf. Zo komt er ruimte vrij in het RAM Geheugen voor de actieve applicatie(s). Met een traditionele harde schijf heeft dit proces een behoorlijke impact op de prestaties. Met een SSD gaat dit zo snel dat je er weinig tot niets van merkt. 

Hoe kan ik het beste een backup maken van mijn Windows PC of Laptop?

Er is heel veel software beschikbaar voor het maken van backups van jouw Windows PC of Laptop. Vaak wordt er al software meegeleverd met een externe USB schijf. Windows heeft zelf de functie “Bestandsgeschiedenis” wat zeker de moeite waard is om eens te bekijken. 

Maar let op: “Één backup is geen backup” is mijn motto. Mijn advies is om altijd een tweede backup te hebben. Het lieftst eentje die je buitenshuis bewaart in het geval van bijvoorbeeld inbraak of brand. Zo zou je bijvoorbeeld een USB disk bij familie of vrienden kunnen leggen, die je periodiek wisselt met de USB disk thuis. Clouddiensten (OneDrive/GoogleDrive/Dropbox/etc) zijn niet per se een goede backup oplossing. Dit zijn vaak replicatie-diensten. Dus als je per ongeluk iets weggooid, zal dat snel ook niet meer in de cloud beschikbaar zijn.

Wil je eens sparren over een gepaste backup-oplossing voor jou, dan mag je altijd even contact met me opnemen.

Voer je ook SSD Upgrades voor mijn Windows PC of Laptop thuis of op locatie uit?

Alleen op nadrukkelijk verzoek en tegen hogere tarieven. Dit heeft te maken met de hoogste kwaliteit die ik wil leveren.

Het overzetten van een bestaande Windows installatie kost tijd. Bedrijven die op thuis of op locatie een SSD Upgrade aanbieden, zullen je vaak voorzien van een schone Windows installatie en daarna mag je zelf weer aan de slag.

Met mijn procedure voorkom ik dat je er zelf gedoe aan hebt. Alles wordt overgezet, dus je kunt gelijk weer aan de slag. Precies zoals je dat gewend bent. Daarom is de doorlooptijd van mijn proces langer, maar veel betrouwbaarder. Thuis of op locatie zou ik daarom deze wachttijd moeten doorbereken.

Wil je meerdere SSD Upgrades laten uitvoeren, dan kan het nog wel interessant zijn voor je. Neem dan gerust even contact met me op.

Ik heb de originele harde schijf van mijn Windows PC of Laptop meegekregen na de SSD Upgrade, maar wat moet of kan ik ermee?

Meestal vertonen de originele harde schijven al tekenen van slijtage. Ik raad daarom vaak ook af om ze opnieuw als externe opslag te gaan  gebruiken. Als je al regelmatig backups maakt, is er verder geen reden om de schijf te bewaren, maar sommige klanten voelen er zich lekkerder bij of zien er toch nog een toepassing voor.

Ik geef je altijd de keuze of je de originele harde schijf mee wilt nemen of bij mij achter wilt laten. Na een SSD Upgrade neem ik na ongeveer twee weken nog een keer contact met je op om te informeren hoe het bevalt. Als je helemaal tevreden bent en de originele harde schijf bij mij achtergelaten hebt, vernietig ik de data en voer ik de disk af. Zo hoef je je geen zorgen te maken dat je data op straat komt.

Heb je je originele harde schijf meegenomen maar weet je niet wat je ermee moet en durf je hem niet zomaar weg te gooien? Ook dan mag je hem alsnog bij mij inleveren voor het vernietigen van de data, zonder extra kosten.

Doe je ook datavernietiging van Windows PC of Laptop systemen?

Zeker. Dit is standaard al een gratis optie voor je originele harde schijf, na een SSD Upgrade. Er is dan niet meer te achterhalen wat voor data, en in welke vorm, er op de schijf stond. Wel zo’n veilig gevoel.

Heb je nog een oud systeem waar je  datavernietiging voor wilt? Dat kan ik voor je doen. Neem dan even contact met me op. Afhankelijk van de leeftijd en merk/model van het systeem en of je hem na de datavernietiging weer terugwilt, kunnen daar kosten aan verbonden zitten.

Ik ben overtuigd en …

×