Meest gestelde vragen voor iMac en MacBook (Pro/Air) systemen

Is elk model iMac of MacBook (Pro/Air) geschikt voor een SSD Upgrade en tegen de genoemde prijzen?

In bijna alle gevallen gelukkig wel. Er zijn echter bijzondere computers op de markt waarbij een SSD Upgrade niet mogelijk is of waarbij andere componenten nodig zijn. Daarom zal ik je altijd vragen naar het exacte merk en model. Zo kan ik je volledig informeren over de mogelijkheden en kosten. 

Hoe lang heb ik plezier van een SSD Upgrade voor mijn iMac of MacBook (Pro/Air)?

Het korte antwoord: zo lang als je jouw Apple gebruikt.

In het langere antwoord neem ik ook de software mee: er komt een moment dat nieuwere versies van Apple’s MacOS niet meer geïnstalleerd kunnen worden. Een paar jaar later zal ook de ondersteuning voor jouw MacOS vervallen waardoor je geen updates van MacOS meer krijgt. Dit hoeft helemaal geen probleem te zijn, zolang je jouw Mac maar op de juiste manier blijft beveiligen.

Neem gerust even contact met me op als je hier meer over wilt weten.

Werken al mijn programma’s gewoon na de SSD Upgrade voor iMac of MacBook (Pro/Air)?

Ja hoor, precies zoals je dat gewend bent. Alleen met Microsoft Office 2011 heb ik wel eens ervaren dat hij opnieuw om een activatiecode vraagt. Dit komt omdat Microsoft Office 2011 soms denkt op een nieuwe computer geïnstalleerd te zijn. Met andere programma’s of versies van Microsoft Office heb ik dit nog niet meegemaakt.

Klopt het dat ik met mijn traditionele harde schijf in mijn iMac of MacBook (Pro) risico loop op dataverlies als hij wat ouder wordt?

Absoluut. Een traditionele harde schijf is een mechanisch onderdeel met bewegende componenten. Ik zie vooral bij de iMac en MacBook (Pro) sneller tekenen van slijtage en defecten op de harde schijf dan bij andere systemen. Bij de iMac zit de schijf verticaal gemonteerd en dit heeft een negatieve invloed op de bewegende onderdelen. Een laptop zoals de MacBook Pro is weer vaker onderhevig aan schokken door verplaatsing.

Elke datadrager, zoals harde schijf, SSD, DVD e.d. wordt minder betrouwbaar na verloop van tijd. In Apple’s MacOS zit helaas niet standaard een programma om goed de status, zgn. S.M.A.R.T-status, van je harde schijf uit te lezen. Als je Googlet op “Smart monitoring for Mac” kom je wel wat tools tegen. De meeste zijn betaalde tools, tenzij je een handige techneut bent.

Wil je weten wat de staat van jouw harde schijf is? Dan kun je ook een afspraak bij mij maken voor een gratis en vrijblijvende diagnose van jouw harde schijf. Je kunt er zelfs op wachten.

Ik heb al een SSD in mijn iMac of MacBook (Pro/Air), kun je deze vervangen door een grotere?

Meestal gelukkig wel. Ook dan zet ik jouw huidige installatie één-op-één over en zorg ik ervoor dat de extra schijfruimte beschikbaar komt. Apple heeft het helaas met een aantal modellen van iMac of MacBook (Pro/Air) onmogelijk gemaakt om een SSD Upgrade uit te voeren of er zijn andere componenten nodig. Daarom zal ik je altijd vragen naar het exacte model of serienummer. Zo kan ik je volledig informeren over de mogelijkheden en kosten.

Heeft het zin om ook het RAM Geheugen van mijn iMac of MacBook (Pro/Air) uit te breiden?

Soms wel, maar meestal zal je het verschil niet echt merken. Het hangt er vooral vanaf of je een specifieke applicatie gebruikt die expliciet veel geheugen nodig heeft. Als je niet weet of je zo’n applicatie gebruikt, is het meestal niet het geval. Met 4GB RAM heb je vaak al wel gewoon voldoende. 

Toelichting: als er te weinig beschikbaar RAM Geheugen is, wordt er tijdelijk een deel van het bezette geheugen weggeschreven naar de harde schijf. Zo komt er ruimte vrij in het RAM Geheugen voor de actieve applicatie(s). Met een traditionele harde schijf heeft dit proces een behoorlijke impact op de prestaties. Met een SSD gaat dit zo snel dat je er weinig tot niets van merkt. 

Is het ook mogelijk om een SSD te plaatsen naast mijn huidige harde schijf in mijn iMac of MacBook (Pro/Air)?

Technisch is dit vaak wel mogelijk. Dan komt de harde schijf of SSD op de plek van de DVD-speler, afhankelijk van wat het beste resultaat geeft.

In de praktijk moet ik dit meestal afraden. De “oude” harde schijf toont meestal al tekenen van slijtage of heeft defecten. Daardoor is hij nog trager en onbetrouwbaar. Het kan dan gebeuren dat de harde schijf alsnog uitvalt of er dataverlies optreedt.

Heb je de extra opslagruimte nodig, dan zou ik adviseren toch een grotere SSD Upgrade te overwegen.

Hoe kan ik het beste een backup maken van mijn iMac of MacBook (Pro/Air)?

Het makkelijkst is met Time Machine. Dit zit standaard in MacOS. Je kunt dan eenvoudig je data veiligstellen op een externe USB of NAS/Time Capsule.

Maar let op: “Één backup is geen backup” is mijn motto. Mijn advies is om altijd een tweede backup te hebben. Het lieftst eentje die je buitenshuis bewaart in het geval van bijvoorbeeld inbraak of brand. Zo zou je bijvoorbeeld een USB disk bij familie of vrienden kunnen leggen, die je periodiek wisselt met de USB disk thuis. Clouddiensten (iCloud/Dropbox/etc) zijn niet per se een goede backup oplossing. Dit zijn vaak replicatie-diensten. Dus als je per ongeluk iets weggooid, zal dat snel ook niet meer in de cloud beschikbaar zijn.

Wil je eens sparren over een gepaste backup-oplossing voor jou, dan mag je altijd even contact met me opnemen.

Voer je ook SSD Upgrades voor mijn iMac of MacBook (Pro/Air) thuis of op locatie uit?

Alleen op nadrukkelijk verzoek en tegen hogere tarieven. Dit heeft te maken met de hoogste kwaliteit die ik wil leveren.

Sommige bedrijven voeren de harde schijf naar SSD wissel thuis of op locatie uit. Daarna starten ze een herstelprocedure op, op basis van jouw originele harde schijf, en vertrekken terwijl het proces nog loopt. Hierdoor blijft het bezoek kort. Dit vind ik zelf geen betrouwbare procedure. Ik wil graag absoluut zeker wil weten dat de oplevering volledig naar verwachting is. Los van dat er nog wel eens wat mis kan gaan tijdens zo’n herstelprocedure, is het resultaat regelmatig niet hetzelfde als jouw originele installatie.

Met mijn procedure voorkom ik dat je er zelf gedoe aan hebt. Daarom is de doorlooptijd van mijn proces langer, maar veel betrouwbaarder. Thuis of op locatie zou ik daarom deze wachttijd moeten doorbereken.

Wil je meerdere SSD Upgrades laten uitvoeren, dan kan het nog wel interessant zijn voor je. Neem dan gerust even contact met me op.

Moet ik mijn iMac of MacBook (Pro/Air) leegmaken voordat ik een SSD Upgrade laat uitvoeren?

Nee hoor, je mag hem gewoon brengen zoals hij is en ik zet keurig alles over. Er kan alleen niet meer opslag nu in gebruik zijn dan de capaciteit van de SSD Upgrade die je gekozen hebt.

Moet ik mijn iMac of MacBook (Pro/Air) backuppen voordat ik een SSD Upgrade laat uitvoeren?

Als het goed is maak je al regelmatig backups! Maar specifiek voor de SSD Upgrade is het niet extra nodig. De orginele harde schijf blijft verder ongewijzigd en die krijg je gewoon weer los mee bij het ophalen van jouw Apple. Dit is op zichzelf dus eigenlijk al een backup die je thuis kunt bewaren.

Ik heb de originele harde schijf van mijn iMac of MacBook (Pro/Air) meegekregen na de SSD Upgrade, maar wat moet of kan ik ermee?

Meestal vertonen de originele harde schijven al tekenen van slijtage. Ik raad daarom vaak ook af om ze opnieuw als externe opslag te gaan gebruiken. Als je al regelmatig backups maakt, is er verder geen reden om de schijf te bewaren, maar sommige klanten voelen er zich lekkerder bij of zien er toch nog een toepassing voor.

Ik geef je altijd de keuze of je de originele harde schijf mee wilt nemen of bij mij achter wilt laten. Na een SSD Upgrade neem ik binnen twee weken nog een keer contact met je op om te informeren hoe het bevalt. Als je helemaal tevreden bent en de originele harde schijf bij mij achtergelaten hebt, vernietig ik de data en voer ik de disk af. Zo hoef je je geen zorgen te maken dat je data op straat komt.

Heb je je originele harde schijf meegenomen maar weet je niet wat je ermee moet en durf je hem niet zomaar weg te gooien? Ook dan mag je hem alsnog bij mij inleveren voor het vernietigen van de data, zonder extra kosten.

Doe je ook datavernietiging van iMac of MacBook (Pro/Air) systemen?

Zeker. Dit is standaard al een gratis optie voor je originele harde schijf, na een SSD Upgrade. Er is dan niet meer te achterhalen wat voor data, en in welke vorm, er op de schijf stond. Wel zo’n veilig gevoel.

Heb je nog een oud systeem waar je datavernietiging voor wilt? Dat kan ik voor je doen. Neem dan even contact met me op. Afhankelijk van de leeftijd en merk/model van het systeem en of je hem na de datavernietiging weer terugwilt, kunnen daar kosten aan verbonden zitten.

Hoe kan ik op mijn iMac of MacBook (Pro/Air) zien of mijn harde schijf problemen of defecten heeft?

Met het “Schijfhulpprogramma” (DiskUtility). Deze is echter zeer beperkt en geeft niet echt goed weer wat de werkelijke staat van je harde schijf is.

Wil je weten wat de staat van jouw harde schijf is? Dan kun je ook een afspraak bij mij maken voor een gratis en vrijblijvende diagnose van jouw harde schijf. Je kunt er zelfs op wachten.

Ik ben overtuigd en …

×